Een goede start

Na een lange vakantie is het weer tijd om aan de slag te gaan en/of plaats te nemen in de schoolbanken! Hopelijk hebben alle docenten, leerlingbegeleiders en leerlingen genoten van hun welverdiende vakantie.

Voor de één is het misschien een periode van rusten na een jaar hard werken. Voor de ander kan het een reset zijn. Een reset om een minder schooljaar te verwerken. En met een nieuwe mind-set het aanstaande schooljaar aan te gaan!

Alleen helaas, vaak blijkt op de 1e schooldag alles weer hetzelfde. Dezelfde groepsdynamiek, dezelfde opmerkingen, dezelfde negatieve energie… Ondanks ieders goede voornemens om het dit jaar toch echt anders aan te gaan pakken. Wordt het weer zo’n jaar?

Laat het niet gebeuren! Trek de teugels aan en zorg meteen vanaf de start van het schooljaar dat er gewerkt wordt aan een fijne sfeer. Laat niks sluimeren. Nee, pak het aan! Hier 6 tips van Aart om er een geweldig jaar van te maken:

  1. Maak groepsafspraken over hoe je met elkaar wilt werken.
    • Voorbeeld 1: Ik ga ten alle tijden met respect met anderen om;
    • Voorbeeld 2: Een meningsverschil is een mooi moment om een goed gesprek te hebben.
  1. Zorg dat iedereen in de klas meedenkt en meebeslist over de groepsafspraken zodat deze echt van de groep zijn. Vermijd het woord ‘regels’.
  2. Maak de afspraken positief: Benoem welk gedrag je wél wilt. Gebruik dus geen ‘nietjes’.
  3. Kwaliteit boven kwantiteit: maak 3 of 4 goede afspraken die iedereen kan onthouden. Maak er dus niet te veel.
  4. De kracht van herhaling: Pak de afspraken er regelmatig bij en bespreek met de groep hoe zij het interpreteren. Soms kan er een directe aanleiding zijn wat je kan gebruiken als concreet voorbeeld; het ideale moment om de afspraken erbij te pakken!
  5. En de allerbelangrijkste: leef ze na! Zorg dat iedereen ze voelt en elkaar aanspreekt op hun verantwoordelijkheid.

Oh voor de duidelijkheid: dit is niet enkel gericht op docenten. Sterker nog, zeker niet! Jij als leerling of als ouder kan net zoveel invloed hebben op een positieve sfeer op school of waar dan ook. Laat het dus niet gebeuren en wacht niet af tot ‘anderen’ het doen. JIJ kan het verschil maken, maar je kan het niet alleen. Maak er dus samen een feestje van, elke dag weer! MET elkaar.

Een heel mooi schooljaar toegewenst!