Kikid heeft een groot netwerk aan betrokken mensen om zich heen! Nou ja, eigenlijk IS Kikid een netwerk; van jongeren en gedreven professionals die jongeren willen helpen het beste uit zichzelf en elkaar te halen. Hoog tijd om eens zo iemand in de spotlight te zetten.

Wie ben jij?

Mijn naam is Iris van de Scheur, ik ben 20 jaar oud en woon in Veenendaal (nog) bij mijn ouders. Ik ben net klaar met mijn theateropleiding op het Art & Entertainment College van Amsterdam. Voor nu heb ik gekozen voor een tussenjaar, zodat ik mij nog meer op Kikid, theater en tv kan focussen. Dan kan ik volgend jaar met een nog vollere rugzak aan mijn HBO-opleiding beginnen. Waarschijnlijk gaat dat HBO Drama Therapie worden op de HAN in Nijmegen… Maar de Cabaret opleiding in Den Bosch lijkt me ook nog steeds erg leuk. Keuzes, Keuzes…

Wat is je relatie met Kikid?

Tijdens mijn theateropleiding heb ik er een jaar stage gelopen bij Kikid. Mijn docente begon over Kikid en dacht dat dat echt wat voor mij zou zijn. Dus heb ik Sanne gemaild en mocht ik op gesprek komen en werd ik uitgekozen! Ik werd ingedeeld bij de groep ‘’Like me’’ (over social media en cyberpesten). Na een jaar stage hield het Kikid avontuur gelukkig niet op. Om aan de vraag te voldoen startten ze met de acteurspoule. Naast de vaste dagen van de stagiaires (woensdag en donderdag) kunnen we nu nog meer scholen en dus kinderen bereiken. Met de acteurspoule spelen we bijvoorbeeld ook op maandagen en dinsdagen. Ook beginnen de stagiaires pas in januari met spelen, aangezien er natuurlijk veel gerepeteerd moet worden. De acteurspoule is het hele schooljaar inzetbaar. Sinds vorig jaar (mijn laatste schooljaar) zit ik in die acteurspoule. Ook dit Kikid- jaar ben ik van partij! We hebben dit schooljaar al aardig wat gespeeld en er staan er nog genoeg op de planning. Kortom: Ik ben nog lang niet klaar met Kikid!

Wat is er voor jou veranderd sinds je Kikid kent?

Mijn kijk op jongeren is erg veranderd. Soms vergeet je dat je zelf ook 13 ben geweest. Door gesprekken met jongeren te voeren blijf je goed op de hoogte van de huidige maatschappelijke problemen zoals cyberpesten en sexting. Dat is een actueel probleem dat erg lastig blijkt om aan te pakken. Ik ben als kind ook gepest maar echt cyberpesten kwam net na mijn pest-periode. Ik kan mijn eigen negatieve ervaringen positief gebruiken tijdens de gesprekken met jongeren. Dat geeft ook mij een goed gevoel. Ik help mezelf maar ook jongeren door problemen bespreekbaar te maken. Ookal is dit erg lastig.

De Kikid slogan is ‘Ik hou van mij’. Dankzij Kikid weet ik ook wat dat inhoudt. Accepteer jezelf, probeer negatieve ervaringen op een positieve manier te gebruiken, en heb respect voor jezelf en anderen. Je bereikt meer in je leven als je positief naar anderen bent!

Waarom vind jij het belangrijk dat jongeren in aanraking komen met Kikid

Wij als Kikid zijn natuurlijk vooral gericht op jongeren, maar ik vind het ook belangrijk dat ouders, volwassenen en docenten op de hoogte zijn van de dingen die wij doen. Pesten, problemen met seksualiteit, alcohol, schulden, naaktfoto’s versturen… Het zijn allemaal veel voorkomende onderwerpen bij jongeren. Alleen als we allemaal samenwerken kunnen we wat veranderen. Kikid werkt met peer-education (door jongeren, voor jongeren), deze methode werkt erg goed bij jongeren. Als voorbeeld: iemand van 14 gaat natuurlijk niet aan zijn/haar mentor dingen vragen die te maken hebben met seksualiteit. Met een jonger iemand van 20 is de drempel lager om die dingen wel te vragen. Daardoor kun je meer bespreken omdat er een open sfeer heerst. Ik vind het fijn en belangrijk als de mensen in mijn groepje hun verhaal kunnen doen.

Tip van Iris!

Welk boek, gedicht, programma, muziek- of theaterstuk (…) heeft voor jou een verschil gemaakt?

Het duo ‘French and Saunders’ vind ik echt fantastisch. Vooral Dawn French, zij is net als ik vrij stevig en toch weet ze haar lichaam zo te gebruiken dat het hilarisch is en erg overtuigend. Ik ben gek op Engelse humor. Mr. Bean, John Cleese, ik kan er niet genoeg van krijgen. Mijn vader keek hier vroeger vaak naar, dus het is me met de paplepel ingegoten.