Door mijn ogen

Kikid gaat voor landelijke impact!

‘Elf jaar geleden klopte ik aan bij het Herbert Visscher College in Nieuw-Vennep met een droom: Ik wilde de manier waarop we seksuele voorlichting geven, vernieuwen. In mijn werk als Cultureel Werker zag ik vaak jonge meiden van veertien -die eruitzagen als negentien- om twintigjarige jongens heen hangen. Het ging hen alleen om wat aandacht, maar de jongens interpreteerden dat anders. In die tijd bestond seksuele voorlichting uit een droog foldertje, een condoom en een nep-piemel.

Ik wist eigenlijk meteen, hierover wil ik voorlichting geven: ‘Wat zijn mijn grenzen en wensen en wat straal ik uit?’ Door mijn theaterachtergrond en studie Cultureel Maatschappelijke Vorming, besloot ik die twee disciplines te combineren. Om leerlingen niet op maandagochtend te overvallen met; “Kom jongens, we gaan het over seks hebben.”, maar om hen eerst mee te nemen in een verhaal waar zij zichzelf en hun situatie in herkennen.

Dat bleek een schot in de roos. Vandaag de dag bereikt Stichting Kikid 12.000 jongeren per jaar met onze beproefde methode, bestaande uit prikkelende voorstellingen en trainingen, gegeven door inspirerende jongerenexperts van diverse culturele achtergronden. We groeien mee met de uitdagingen van de maatschappij en behandelen thema’s als seks, sexting, sociale media, geld en schulden, alcohol en drugs. Daarnaast bereiken we honderdduizenden leerlingen met onze campagnes. We zijn dus goed op weg, maar nog lang niet klaar.

De komende vijf jaar hebben we onszelf een nieuw doel gesteld; landelijke impact. We gaan er alles aan doen om iedere middelbare school leerling in Nederland te bereiken. Omdat alle jongeren de allerbeste voorbereiding verdienen op de uitdagingen van het volwassen leven. En vanaf nu mag jij door mijn ogen meekijken! In deze column neem ik je mee het land in en geef ik jou -docent, jeugdprofessional, ouder, partner of andere geïnteresseerde- een blik achter de schermen. Mijn visie op wat we doen en tegenkomen. Zodat we nog beter kunnen samenwerken.

Wil je geen column missen? Schrijf je dan onderaan deze web pagina in voor onze nieuwsbrief!

Liefs, Janine’

Oprichter & Creatief Directeur Kikid