Wist je dat 1 op de 10 kinderen wordt gepest?!

In elke klas 3 kinderen. Minimaal 50 per school.

Deze kinderen worden genegeerd, buitengesloten, uitgescholden, aangevallen en vernederd.

Veel van hen worden somber, eenzaam en angstig. Ze durven niet meer naar school. Met pijn in hun buik gaan ze toch. Iedere dag opnieuw.

Andere kinderen kijken er naar uit hun schoolgenoten weer te zien, te leren en plezier te maken. De kinderen die gepest worden vragen zich zodra ze opstaan af: ‘Hoe kom ik vandaag door? Ben ik echt zo anders, zo raar? Hoe kan ik ze laten stoppen?’ En als het pesten lang aanhoudt: ‘Hebben ze misschien gelijk… kan ik misschien beter niet bestaan?’

Kinderen op de basisschool beseffen vaak nog niet echt wat pesten met een ander doet. Ze zijn vooral bezig met hun eigen plek in de groep. Dat dat ten koste gaat van hun schoolgenoot realiseren zij zich niet. Bovendien: ‘Het is toch geen pesten, het is maar een beetje plagen. Moet je tegen kunnen. Ties Kattepies, dikzak, schele aap. Grappig toch? Hij lacht toch zelf mee?!’

Wie bepaalt wat pesten is? Wie stelt de norm? U! Jij! Wij!

Een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van kinderen is dat ze leren hoe je met elkaar omgaat. In de klas, op het schoolplein, sportveld, buurtveldje, speeltuintje. In onze achtertuin en aan de keukentafel: daar wordt de basis gelegd voor hun verdere sociale ontwikkeling en leven. En nee, dat gaat niet vanzelf.

Het is onze verantwoordelijkheid om onze kinderen te laten zien hoe je respectvol met elkaar omgaat. Dat iedereen anders is en hoe belangrijk dat is. Voor ons welzijn, onze maatschappij en voortbestaan als soort. Diversiteit is wat onze wereld gezonder, sterker en mooier maakt.

Lieve, goedbedoelende, veelal flink opgeleide en weldenkende ouder: of je kind nou wordt gepest, zelf pest of er zwijgend bij staat, het is JOUW TAAK om helder te zijn over de norm:

Zwijgen is toestemmen.

Waarom me dit zo aan het hart gaat en ik hier iets over wil schrijven, juist op de Landelijke Dag tegen Pesten, is omdat dit vaak wordt vergeten. Er zijn veel projecten tegen pesten. Heel mooi maar daar wordt vooral iets gedaan aan de pesters of diegene die gepest worden. Maar liefst 90%, de meerderheid van de leerlingen uit een klas zegt niks, doet niks; ze zwijgen. Uit onderzoek blijkt ook dat je JUIST deze groep moet aanspreken. Zorg dat zij zich durven uitspreken en in staat zijn het op te nemen voor de ander. Ik ben nu 10 jaar bezig met Kikid. Wij maken lesprogramma’s voor het onderwijs over o.a. pesten. In al die jaren heb ik veel gezien en geleerd. En weet je wat nou echt werkt? Spreek de grote zwijgende groep aan en ouders, ook jullie zijn hierin heel belangrijk! Zorg dat je kind het opneemt voor de ander. En zorg met elkaar voor het verschil. Want we kunnen het alleen maar ‘samen’. Ga het gesprek aan met je kinderen, andere ouders, docenten, trainers en coaches. Je komt er zeker één tegen die beweert dat pesten er nou eenmaal bij hoort. Voel je dan gesteund door bergen onderzoek die aantonen dat dat achterhaalde ONZIN is.

Wegkijken is geen optie.

Janine de Ridder

Oprichter en directrice Kikid