Vorige week waren onze jongeren experts van seizoen 2018/2019 te zien tijdens dé Kikid eindvoorstelling in Theater de Krakeling. Wat een avond! Wat zijn we trots. En alle Kikid thema’s kwamen aan bod: alcohol, drugs, relaties en seksualiteit, social media, geld en schulden, groepsdruk en (cyber)pesten.

Afgelopen jaar gingen 20 gedreven studenten de uitdaging aan. Een half jaar lang repeteerden ze knetterhard. Daarnaast waren er leuke teambuildingsactiviteiten en kregen ze gespreks- en deskundigheidstrainingen. Het andere half jaar speelden ze vele voorstellingen. Een mooi moment om deze bijzondere mensen in het zonnetje te zetten.

Onze project manager Aart Rijken praatte de avond aan elkaar. We noemen hem dan ook per direct Meester Aart of eigenlijk nog beter: Master Aart 😊

Kijk hier voor een indruk achter de schermen:

 

Waarom ik stage loop bij Kikid

Verder kun je hieronder lezen wat de jongeren experts beweegt om stage te lopen bij Kikid. Een kleine greep van de mooie persoonlijke quotes van alle jongeren experts. Wat een talent en wat een bijzondere persoonlijkheden. Stuk voor stuk.

Melike

Het was bij mij thuis nooit vanzelfsprekend om over seksualiteit te praten. Toen ik in aanraking kwam met Kikid, voelde het als heel bijzonder dat ik hier wel de kans krijg om mijn eigen mening te uiten én een veilige plek te bieden aan jongeren om dit ook te kunnen doen.

Sem 

Mijn grote passie, theater, combineren met anderen helpen is wat mij dreef om dit jaar bij Kikid stage te lopen!

Ian  

Mijn eigen verleden met pesten en mijn liefde voor theater was mijn drijfveer om dit jaar bij Kikid stage te lopen. Ik voel me geroepen om bij te dragen aan een positief gevoel voor alle jongeren die wij spreken en daarbuiten.

Jippe 

Het ijs te breken en thema’s bespreekbaar maken die niet persé bespreekbaar zijn. Dat is de reden waarom ik stage liep bij Kikid.

Kelly 

Ieder kind zou moeten kunnen terug kijken op een veilige en leuke schooltijd. Pesten hoort daar absoluut niet bij. Ik zet me in voor jongeren om deze boodschap over te brengen. Het bespreekbaar maken en het daarmee voorkomen van pestgedrag is waar ik dit jaar bij Kikid voor heb gedaan.

Zilver 

Ik ben een grote voorstander van zelfstandig nadenken. Dit is belangrijk op maatschappelijk, maar ook op persoonlijk vlak. Het vormen van een eigen mening, niet alleen maar dingen doen omdat iedereen ze zo doet, kritisch zijn en er vooral achter komen waar jij voor staat als persoon!

Jenairo

Ik vind dat iedereen een veilige plek zou moeten hebben waar ze hun verhaal kwijt kunnen en niemand wordt veroordeeld. Ik denk dat niet alle jongeren dit hebben en daarom zou ik deze persoon graag voor hen willen zijn. Wat ik zo bijzonder vind aan de manier waarop het bij Kikid gebeurd is dat er een open gespreksvorm is.

Sam   

Graag speel ik toneel om maatschappelijke onderwerpen aan de kaart te stellen en om mensen nader tot elkaar te brengen. Waar kan dat beter dan bij Kikid?!

Feline

In mijn ogen is theater een spiegel voor jongeren. Zij zien op deze manier van een afstand hoe er met verschillende situaties wordt omgegaan, en kunnen zo met elkaar nadenken en bespreken wat de verschillende opties zijn om te dealen met de onderwerpen die wij bespreekbaar maken. Het gaat in eerste instantie vaak over de scene, wat een mooi bruggetje is naar hun persoonlijke leven omdat de scenes heel herkenbaar zijn.

Ivo

De jongeren raken mij elke keer weer, vooral met de gesprekken die we na elke scène voeren. Het feit dat theater dit teweeg brengt is waarom ik bij Kikid wilde gaan werken.

Carmel   

De manier waarop wij te werk gaan, door de jongeren met elkaar in gesprek te laten gaan, vind ik een geweldige manier om jongeren elkaar beter te leren kennen. Door deze manier van werken wordt bewustwording gecreëerd dat jongeren niet alleen zijn in een bepaalde situatie en hopelijk leidt dat er uiteindelijk naar dat ze zichzelf ook beter gaan begrijpen.

Natascha 

De perfecte combinatie tussen leuk en leerzaam is hoe ik de manier van werken bij Kikid zou omschrijven. Dat ik bij mag dragen aan het leerproces wat jongeren onder elkaar hebben vind ik bijzonder. En nog bijzonderder is dat zij niet alleen van elkaar leren, maar ik ook vooral van hen. Hun gedachten doen mijn ogen keer op keer ook weer openen.

Lucas 

Praten over gevoelens en problemen is bijna taboe voor jongeren terwijl het juist zo belangrijk is. Je bent bezig met het vormen met een beeld van de wereld en wat jij van dingen vindt, open gesprekken voeren helpt je daar alleen maar verder mee. Ik had als jongere vroeger graag zelf een voorbeeld gehad dit met mij een open en eerlijk gesprek kon aangaan.

Hanna   

Naast het feit dat acteren echt mijn ding is, zijn het vooral de bijzondere gesprekken met jongeren die mij drijven om dit werk bij Kikid te doen. Elke week leer ik nieuwe dingen van andere jongeren en delen ze hun persoonlijke verhalen met mij. Hoe mooi is het dat ze dit durven? En hoeveel mooier is het dan als ik hen ook nog ergens mee kan helpen.

Marie 

Omdat jongeren hun eerste stappen in de maatschappij gaan zetten en voor veel (positieve) veranderingen kunnen zorgen, vind ik het belangrijk dat zij zelfbewust deze stappen zetten. En voluit kunnen zeggen: Ik hou van mij!

Kees  

Jongeren hebben zoveel potentie en hebben nog heel hun leven invloed op deze wereld. Dat ik artistieke middelen kan gebruiken om iets teweeg te brengen bij deze jongeren, dat ze wellicht de rest van hun leven bij blijft, is mijn drijfveer voor het werk bij Kikid.

Shanaya  

Ik doe wat ik doe omdat ik een groot verschil zie met hoe de jeugd nu is en hoe het in mijn tijd was. Mijn drijfveren om voorlichting te geven zijn de gesprekken die ik voer met jongeren. Ik wil ze het gevoel geven dat er echt naar ze geluisterd wordt. Daarnaast wil ik de leerlingen ook bewust maken van de keuzes die ze maken. Bij Kikid gebruik ik mijn talent en kwaliteiten om jongeren voor te lichten

Sabri

Toneel en kennis komen bij Kikid bij elkaar als een zee van passie. Nergens zijn leerlingen zo druk bezig met elkaar te overtuigen als bij Kikid. Ik vind het leuk om met leerlingen in gesprek te gaan op peer to peer niveau en Kikid staat hier voor.

Samira

Hoe mooi is het om theater als middel gebruiken om jongeren te activeren en hun daarmee de ruimte kunnen bieden om eigen mening te vormen en verhaal te delen?!

Robin   

Respecteer anderen, probeer te helpen waar je kan en ga altijd het gesprek aan! Dat is mijn motto, en dat is wat ik elke leerling, die ik bij Kikid zie, wil meegeven.