De voorstellingen die Kikid gemiddeld 4 keer per week doet, vallen of staan bij onze jongeren experts: de acteurs, ofwel onze peers.

Bij Kikid krijgen we vaak vragen over het trainingsjaar van onze jongeren experts. Vandaar dit news item met wat meer informatie en vooral quotes van de deelnemers zelf.

Algemene info
Het stagejaar vindt elk jaar plaats van oktober t/m juni. Elk jaar doen er gemiddeld 20 jongeren aan mee van de HBO-opleidingen Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV), Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en ROC Artiest.

Doelen
Onze jongeren experts repeteren niet alleen, maar krijgen ook gesprekstrainingen en deskundigheidstraining. Daarnaast zijn er nog een aantal leuke teambuildingsactiviteiten. Doel is om er naast een leerzaam jaar ook een geweldig jaar van te maken. We vinden het heel belangrijk dat de peers een hecht team worden.

Ook organiseren we het befaamde Kikid weekend: Vraag een oud- stagiair van Kikid naar zijn meest bijzondere ervaring en 9 van de 10 keer zal deze antwoorden: het Kikid weekend! Dit weekend gaan ze van vrijdagavond t/m zondagmiddag met elkaar naar een nader te bepalen locatie. Het doel is om ze nog een vette boost te geven voordat ze naar de scholen gaan.

Quotes Kees (stagiair vorig jaar)

“Het afgelopen jaar heb ik ontzettend veel geleerd bij stichting Kikid. Ik kreeg het gevoel dat ik een belangrijk deel uitmaakte van de organisatie en ik ben erg dankbaar dat ik een verschil heb kunnen maken in de levens van veel verschillende jongeren.”

“Als ik een ding heb geleerd dit jaar is het dat intrinsieke motivatie veel duurzamer is dan excentrieke motivatie. Je kan een paard wel naar water leiden maar je kan het niet dwingen te drinken. Je kan dus wel iets uitleggen, voordoen of afdwingen maar dat werkt bijna nooit. Wat je wilt is dat de doelgroep zich bewust wordt van hun eigen acties en de gevolgen hiervan. Zodat zij hier zelf van leren en op deze manier ook groeien. Daarom hebben de gesprekken die Kikid voert met de doelgroep geen autoritaire sfeer. Hetgeen wat wij als Kikid beogen is om de ogen te openen van de jongeren van alle mogelijkheden die zich in henzelf bevinden.”

“De ontwikkeling die ik heb meegemaakt gedurende dit jaar gaat niet alleen over mijn ontwikkeling in het CMV-werkveld maar ook als persoon. Ik heb gemerkt dat de jongeren als een soort spiegel werken voor mij. Ik herken mijzelf in zo veel van hen. Als je met de doelgroep van Kikid werkt wordt je dus een spiegel voorgehouden. Je gaat hierdoor ook reflecteren op je eigen handelen en je gaat nadenken over wat jouw motieven eigenlijk zijn voor de dingen die je doet in het dagelijks leven. Dit heb ik als een enorm prettige en leerzaam ervaren.”