Wees een held, met elkaar.

Wat is een held? Iemand die een hulpeloze vrouw redt uit een brandend gebouw? Met een cape om, of spinnen rag wat uit zijn pols komt?

In het eerste geval zijn helden zeer zeldzaam, of werken ze meestal bij de brandweer. En in het tweede geval is het fantasie. Oftewel helden zijn zeer uniek of verzonnen.

In het geval van de Week Tegen Pesten hebben we het vooral over een ‘sleutelfiguur’. Want wie kent niet die persoon die, en niet eens perse door een grootse daad, het verschil maakte in jouw leven.

Of ik een sleutelfiguur ben geweest weet ik niet. Echter kan ik me goed herinneren hoe ik een paar jaar geleden op een school iemand trof die al zes jaar gepest werd. Nadat hij op de basisschool was gepest, en een heel traject met psycholoog en al had doorlopen, had hij nadat hij op de middelbare school weer werd gepest besloten dat hij zijn ouders er geen pijn meer mee wilde doen en er dus niet meer over praatte.

‘Gelukkig’ (tussen grote haakjes) kwam het er tijdens een Kikid voorstelling uit en besloot hij mij zijn verhaal te vertellen. Al twee jaar sprak hij niet meer over dat hij gepest werd, liep rond met hele sombere gedachten en, dit waren zijn letterlijke woorden, ‘ik zou niet weten waarom ik van mezelf zou houden’.

Je hart breekt, en je kan je vooral niet voorstellen dat iemand zo diep ongelukkig kan zijn door onophoudelijk gepest. Ik heb hem verteld dat hij alle reden had om van zichzelf te houden en dat hij dit niet alleen hoefde te doorstaan.

Helaas ben ik een passant. Na een bemoedigend gesprek tussen hem, een docent die hij vertrouwde en mij heb ik de situatie overgedragen aan de school. Een ‘warme overdracht’.

De volgende dag verscheen er een bericht op Facebook:

‘Ik wil graag nog die man die een soort van de leiding had bedanken dat ik mijn verhaal kwijt kon. Het lucht echt op.’

We komen nog regelmatig op deze school en naar het schijnt gaat het goed met hem!

Tja ben je dan een held? Voor mij is het het allerbelangrijkst dat deze jongen zich weer goed voelt over zichzelf. Mensen redden? Nee, beter voorkom je dat iemand in een brandend gebouw belandt. Dan heb je Batman, Superman of Spiderman helemaal niet nodig!

 

Voor de week tegen pesten een aantal tips voor als je gepest wordt, je ziet dat er gepest wordt, en als je zelf pest:

 

Word je gepest?

  • Maak je geen zorgen! Je bent een mooi mens en praat erover met mensen om je heen die je vertrouwt en waar jij je goed bij voelt. En zorg dat je geholpen wordt om het te laten stoppen.

Zie je dat iemand gepest wordt?

  • Maak je geen zorgen! Je bent een mooi mens en praat erover met mensen om je heen die je vertrouwt en waar jij je goed bij voelt. En zorg dat je geholpen wordt om het te laten stoppen.

Ben je een pester?

  • Maak je geen zorgen! Je bent een mooi mens en praat erover met mensen om je heen die je vertrouwt en waar jij je goed bij voelt. En zorg dat je geholpen wordt om het te laten stoppen.