Seksualiteit & Relaties op Primair Onderwijs

Kikid heeft ruim 12 jaar ervaring in het geven van theater voorlichting en training in het voortgezet en middelbaar onderwijs. Steeds vaker kregen wij de vraag of wij onze projecten ook in het basisonderwijs uitvoeren. Vanaf nu bieden wij ons project over Relaties & Seksualiteit en Social Media ook aan op het PO.

Visie
Stichting Kikid levert een bijdrage aan het versterken van sociale competenties en weer- baarheid van leerlingen in het onderwijs. Kikid gelooft dat het vergroten van weerbaarheid bij kindereren en jongeren mogelijk is door een open en eerlijk gesprek aan te gaan. Hierdoor worden ze zich bewust van hun eigen kracht en de keuzes die ze kunnen maken.

Relaties en seksualiteit

Jongeren komen, schijnbaar van de ene op de andere dag, terecht in een wereld waarin seksualiteit een belangrijke rol speelt. Om hun eigen koers daarin te kunnen varen, met respect en begrip voor zichzelf en de ander, kunnen ze wel een handleiding gebruiken.

Het theaterproject gaat over, zelfbeeld, groepsdruk, sexting en grenzen, social media en pesten.

Doelstellingen
1) Laat leerlingen kennis maken met de mentale factoren die belangrijk zijn bij het aangaan van een (seksuele) relatie;
2) Geeft leerlingen inzicht in de invloed van (social) media op houding en seksueel gedrag, zodat jongeren onderscheid leren maken tussen fictie en realiteit;
3) Maakt leerlingen bewust van het verschil in seksuele en relationele ervaringen tussen verschillende mensen, waardoor begrip en respect ontstaat voor de ander en de eigen beleving wordt gelegitimeerd.

Jongeren die hebben deelgenomen zijn zich meer bewust van hun eigen wensen, grenzen en de invloed van media en groepsdruk op hun (seksuele) gedrag.

TNO en Movisie hebben de effectiviteit van het programma “Benzies en Batchies” en de training “Ik hou van mij” voor het Voortgezet Onderwijs onderzocht. Bekijk de resultaten hier.

Programma overzicht seksualiteit & relaties

Voorstelling

Vorm
Om de leerlingen écht goed te kunnen bereiken wordt er gewerkt met jongeren experts. De jongeren experts spelen verschillende scènes voor de leerlingen. Na iedere scène gaan ze aan de hand van een stelling of filmpje met de leerlingen in gesprek.

Voor wie?
Groep 7 of 8 van het Primair Onderwijs. Maximaal 2 klassen tegelijk. Duur: 90 minuten.

Waar en wanneer?
Op school of op locatie, elke schooldag van het jaar.

Trainingen

Kikid biedt als vervolgtraject na de voorstelling ook een weerbaarheidstraining aan. De training wordt per klas gegeven door een ervaren trainer. De training bestaat uit twee momenten van 1,5 uur.

Training 1: thema seksualiteit relaties en social media (o.a. sexting en grooming)
Training 2: aangeven van grenzen en jezelf mogen zijn

Kosten

Pakket 1:
2 voorstellingen (voorstelling is per klas)
*minimale afname van 2 klassen

€1500,-

Pakket 2:
2 voorstellingen (voorstelling is per klas)
4 Kikid trainingen (duur: 1.5 uur, 2 trainingen per klas)
*minimale afname van 2 klassen

€1900,-

*optioneel: ouderbijeenkomst

Neem contact op over dit programma

Ervaringen

Project: Benzies & Batchies op het Voortgezet Onderwijs
Naam – Jacqueline van Veldhuizen, Calvijn Mavo Zuid, Rotterdam

“Onze school maakt al jaren gebruik van het programma Benzies & Batchies. We zijn erg enthousiast over dit programma, omdat elke gespeelde scene uitgebreid besproken wordt aan de hand van stellingen. Leerlingen leren zo op een interactieve manier na te denken over situaties waar zij in terecht kunnen komen.”