Seksualiteit & Relaties op Primair Onderwijs

Kikid heeft inmiddels 13 jaar ervaring in het geven van voorlichting en training middels theater op het voortgezet en middelbaar onderwijs. Steeds vaker kregen wij de vraag of wij onze projecten ook in het basisonderwijs uitvoeren. Vanaf nu bieden wij ons project over Relaties & Seksualiteit ook aan op het PO.

Visie
Stichting Kikid levert een bijdrage aan het versterken van sociale competenties en weerbaarheid van leerlingen in het onderwijs. Kikid gelooft dat het vergroten van weerbaarheid bij kinderen en jongeren mogelijk is door een open en eerlijk gesprek aan te gaan. Hierdoor worden ze zich bewust van hun eigen kracht en de keuzes die ze kunnen maken.

Relaties en seksualiteit

Jongeren komen, schijnbaar van de ene op de andere dag, terecht in een wereld waarin seksualiteit een belangrijke rol speelt. Om hun eigen koers daarin te kunnen varen, met respect en begrip voor zichzelf en de ander, kunnen ze wel een handleiding gebruiken.

Het theaterproject gaat over zelfbeeld, groepsdruk, sexting, verliefd zijn en het aangeven van grenzen. Leerlingen die hebben deelgenomen zijn zich bewuster van de verschillende gevoelens rondom verliefdheid, hun eigen wensen, grenzen en de invloed van sociale media op hun zelfbeeld en (seksuele) gedrag. 

Doelstellingen:

  1. Maakt leerlingen bewust van de verschillende vormen van verliefdheid
  2. Maakt leerlingen bewust van de verschillen in het communiceren via social media en in het echt
  3. Maakt leerlingen bewust van de risico’s van sexting
  4. Maakt leerlingen bewust van hun zelfbeeld en de invloed van sociale media hierop

TNO en Movisie hebben de effectiviteit van het programma “Benzies en Batchies” en de training “Ik hou van mij” voor het Voortgezet Onderwijs onderzocht. Bekijk de resultaten hier.

Programma overzicht seksualiteit & relaties

Voorstelling

Vorm
Om de leerlingen écht goed te kunnen bereiken wordt er gewerkt met jongeren experts. De jongeren experts spelen verschillende scènes voor de leerlingen. Na iedere scène gaan ze aan de hand van een stelling of filmpje met de leerlingen in gesprek.

Voor wie?
Groep 7 of 8 van het Primair Onderwijs. Maximaal 2 klassen tegelijk. Duur: 60 minuten.

Waar en wanneer?
Op school of op locatie, elke schooldag van het jaar.

Trainingen

Kikid biedt als vervolgtraject na de voorstelling ook een weerbaarheidstraining aan. De training wordt per klas gegeven door een ervaren trainer. De training bestaat uit twee momenten van 1,5 uur.

Training 1: Tijdens deze training gaan leerlingen aan de slag met thema seksualiteit relaties en social media (o.a. sexting en grooming).
Training 2: Tijdens deze training gaan leerlingen aan de slag met het aangeven van grenzen en jezelf mogen zijn.

Kosten

Pakket 1:
2 voorstellingen (voorstelling is per klas)
*minimale afname van 2 klassen

€1500,-

Pakket 2:
2 voorstellingen (voorstelling is per klas)
4 Kikid trainingen (duur: 1.5 uur, 2 trainingen per klas)
*minimale afname van 2 klassen

€1900,-

*optioneel: ouderbijeenkomst

Neem contact op over dit programma

Ervaringen

Project: Benzies & Batchies op het Voortgezet Onderwijs
Naam – Jacqueline van Veldhuizen, Calvijn Mavo Zuid, Rotterdam

“Onze school maakt al jaren gebruik van het programma Benzies & Batchies. We zijn erg enthousiast over dit programma, omdat elke gespeelde scene uitgebreid besproken wordt aan de hand van stellingen. Leerlingen leren zo op een interactieve manier na te denken over situaties waar zij in terecht kunnen komen.”